keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Vaikuttavuustutkimus hoitotieteessä

Aihe oli minulle ennestään hieman vieras, joten oli erittäin mielenkiintoista saada tietää mitä vaikuttavuustutkimus tarkalleen on.

Ensimmäiseksi terminologiaa liittyen vaikuttavuustutkimukseen hoitotieteessä:
- NTP eli näyttöön perustuva toiminta (minkä vahvuiseen näyttöön toiminta perustuu)
- JBI, mittaa näytön vahvuutta
- Vaikutus- vaikuttavuus
- Merkitys- merkityksellisyys
- Näytön aste

Vaikuttavuus on hyvin moniulotteinen käsite. Vaikuttavuutta on se, missä määrin suunnitellut toimenpiteet toteutetaan. Hoidon rakenteiden ja prosessien yhteys hoidon kielteisiin ja myönteisiin tuloksiin osoittaa hoidon vaikuttavuutta.Vaikuttavuus on riippuvainen hoidon hyväksymisestä, hoidon tehosta ja hoitomyöntyvyydestä. Laki velvoittaa arvioimaan vaikuttavuutta. Riippuen näkökulmasta (esim.potilaan näkökulma, potilaan näkökulma, johtajanäkökulma), ilmiöön vaikuttavien tekijöiden painotus muuttuu. Vaikuttavuutta määritellään myös muutoksiksi/tuloksiksi, joita tuotetuilla palvelulla tai hoitomenetelmällä saadaan aikaan asiakkaissa (esim. potilaan paraneminen, muutos elämänlaadussa)

Vaikuttavuuden arviointiin voidaan käyttää useita informaatiolähteitä kuten kyselyjä, mittaristoja tilastotietoja ja indikaattoreita (esim.elinikä indikaattori). Arvioinnissa voidaan taas käyttää useita erilaisia metodeja ja analyysejä sekä monia eri näkökulmia.Vaikuttavuutta mitataan joko palvelujen/hoitomenetelmien ja vaikutusten tai käytettyjen resurssien ja vaikutusten avulla. Vaikuttavuuden arviointi on moninaista (ei helposti yksinkertaistettavissa, varsinkaan terveydenhuoltoalalla). Lähtökohtana asiakaslähtöisyys, asiakkaan subjektiiviset kokemukset!

Ensimmäiset vaikuttavuuden tutkimuksen päivtä ovat Kuopiossa 4-5.12.2018. Aiheina mm. vaikuttavuus hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä, vaikuttavuuden teoriat, vaikuttavuus sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä niiden johtamisessa ja uudstamisessa.

Vaikutuksia arvioidaan joko prosessien tai lopputulosten tai molempien kautta. Lopputuloksen mittari on keskeinen terveydenhuollossa sekä terveydenhuollon arvioinnissa. Standartoidut terveyden mittarit tuottavat tietoa vaikuttavuuden arviointiin sekä kliiniseen käyttöön. Näistä esimerkkeinä 15D- elämänlaatumittari (Sintonen 2001) sekä EQ-5D- elämänlaatumittari (Rabin & Charro 2001).
Vaikuttavuus on harvoin määritelty suomalaisissa terveydenhuoltotutkimuksissa ja vaikuttavuuden arvioinnin mittarit ovat usein epämääräisiä.

Vaikuttavuuden arvioinnin vaatimuksista:
Milloin? Vaikuttavuus ehtii syntyä (toipuminen, paluu hyvään kuntoon, rajoitusten väheneminen…)  -- Alku- ja loppumittaukset / aikaväli
- Vaikuttavat tekijät?: Useita vaikuttavia tekijöitä samanaikaisesti, vaikutus ei useinkaan johdu vain yhdestä tekijästä.
Mitä ja miten? Jokaisessa vaikuttavuutta käsittelevässä tutkimuksessa tulisi selvittää, mitä tutkija tarkoittaa vaikuttavuudella, kuinka sitä arvioidaan ja mitä mittareita käytetään.

Vaikuttavuus terveydenhuollossa,  aikaansaatu lisäarvo potilaalle / potilaan hoidossa:
- Kliininen hyöty (teho ja vaikuttavuus)
- Taloudellinen hyöty (tehokkuus)
- Parempi käytettävyys (”sujuvuus”)

Mentimer- kysely: Miten tutkisit vaikuttavuutta sinua kiinnostavasta hoitotieteellisestä näkökulmasta/ omalla erikoisalallasi? Jokainen sai vastata kyselyyn, joka tuotti todella mielenkiinttoisia aiheita vaikuttavuuden tutkimiseksi (esim. johtamisen vaikuttavuus työhyvinvointiin tai työuupumukseen).

Heidi Siira esitteli väitöskirjatutkimustaan näyttöön perustuvan näönkuntoutuksen vaikuttavuudesta. 
Tutkimusnäyttö kuntoutusohjauksesta puutteellista ja tarve tutkimukselle on ollut oleellinen.

Systemaattiset kirjallisuuskatsaukset tunnistavat, arvioivat ja tiivistävät kaikkien relevanttien yksittäisten tutkimusten tulokset. Hyvin toteutettuina antavat luotettavia arvioita toimenpiteiden vaikutuksista ja osoittavat tutkimusaukkoja.  Tämä erityisesti kiinnostaa minua suuresti, sillä aion tehdä Pro graduni systemaattisena kirjallisuuskatsauksena. RCT- tutkimukset katsotaan tarjoavan korkeinta mahdollista näyttöä ja pystyvän parhaiten osoittamaan näönkuntoutuksen vaikuttavuutta. Kohorttitutkimuksen avulla pystytään seuraamaan, ketkä sairastuvat.
Vaikuttavuustutkimuksen suunnittelussa huomioitavaa: Tutkimusasetelman valinta, kontrolli- ja vertailuryhmän käyttö, sokkouttaminen, otoskoko ja tilastollinen voima, keskeinen päämuuttuja.

Kävimme läpi myös Mira Rajalan väitöskirjatutkimusta puhelinohjauksen vaikuttavuudesta. Erittäin mielenkiintoista kuunnella miten tutkimus on tehty ja miten vaikuttavuustutkimus yleisesti etenee. Vaikuttavusstutkimusta tullaan tarvitsemaan paljon myös tulevaisuudessa.

Hyviä väitöskirjoja luettavaksi vaikuttavuustutkimuksesta:

- Silvennoinen-Nuora L (2010) Vaikuttavuuden arviointi hoitoketjussa. Väitöskirja. Tampereen yliopisto.
- Tervo-Heikkinen Tarja (2008) Hoitotyön vaikuttavuus erikoissairaanhoidossa. Väitöskirja. Kuopion yliopisto.













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti